Baanonderhoud

Onderhoud van de TennisProVision-banen

Onze banen vragen nauwelijks onderhoud. Dat is ook de belangrijkste reden waarom we voor dit type baan hebben gekozen. Belangrijk voordeel boven gravel is natuurlijk ook dat ze bijna altijd bespeelbaar zijn.

Om lang plezier te hebben van deze banen is het goed te weten hoe we ermee moeten omgaan.

Daarom graag aandacht voor de volgende punten:

*  Geen glaswerk of open vuur op de banen (vanwege mogelijke beschadiging van de mat)

*  Kauwgomresten hechten zich in de mat en zijn moeilijk te verwijderen.

* Er kan altijd gespeeld worden, ook als het vriest; tijdens dooi na een vorstperiode mag dit juist niet omdat door de bevroren ondergrond het smeltwater nog onvoldoende kan worden afgevoerd. De vorst moet dus helemaal verdwenen zijn.

*  Ligt er sneeuw op de baan, dan moet deze op natuurlijke wijze verdwijnen en mag er dus niet af geschept, gesleept of geveegd worden !!

*  Volgens voorschrift moet minimaal aan het eind van de dag de baan gesleept worden. In de praktijk is dit lastig te organiseren en te controleren. Daarom kiezen we er voorlopig voor om na elke partij te vegen. Als duidelijk is dat na jouw partij de baan weer bespeeld wordt, hoeft er niet geveegd te worden. Vegen doe je door het sleepnet te hanteren en daarbij in cirkelbewegingen van buiten naar binnen te slepen. Wanneer je aan het eind van de sleepbeurt dan ergens in het midden van het speelveld eindigt, TIL JE HET SLEEPNET OP EN DRAAGT het naar de hoek van de baan.

Waarom ? Kijk maar in de hoeken waar de sleepnetten liggen. Doordat het net steeds daarheen wordt gesleept en neergelegd, verzamelt zich het meegenomen infillmateriaal tot een hoop van wel 10 cm hoog. Dit materiaal hoort verdeeld te blijven over het gehele speelveld.

* Wanneer de baan vochtig is, is het beter om niet te slepen. Er wordt dan namelijk onvermijdelijk te veel zand meegesleept.  Overigens blijkt  dat een lekkere regenbui de beste manier is om weer een egale verdeling van het zand te verkrijgen.

*  Klop na het spelen, voor het verlaten van de baan, even met je racket de onderkant van je schoenen schoon. Vooral als de baan vochtig is blijft er veel zand in het profiel zitten. Het schoonkloppen zorgt voor minder vervuiling van de omgeving. Bovendien kunnen de losse korreltjes na opdrogen zorgen voor gevaarlijke glijpartijen op de tegelpaden.

*  Merk je onregelmatigheden of beschadigingen op aan de baan of het hekwerk, meld dit dan zo snel mogelijk bij een van de bestuursleden.